Det viktigaste du behöver ha koll på är att ditt skydd om något går galet inte är lika starkt om du handlat av en privatperson. Konsumentköplagen, som gäller när du handlar av företag, är mycket starkare än Köplagen, som styr dina rättigheter när du handlar av en privatperson.
Ok. Vad är skillnaden?
I en butik har du till exempel rätt att reklamera en vara inom tre år om det skulle vara något fel på den. Köper du varan via nätet gäller dessutom distansavtalslagen, som ger dig 14 dagars ångerrätt (något som många butiker även erbjuder över disk). Det här starka skyddet finns inte i köplagen, som är den som styr när privatpersoner handlar av varandra.
Hjälp…betyder det att jag är helt oskyddad när jag handlar av privatperson?
Nej, inte riktigt. Om det är något fel på varan kan du ställa krav på säljaren att fixa till felet, gå ner i pris eller backa köpet helt. Det kan till exempel vara om säljaren inte informerat om ett allvarligt fel eller om beskrivningen av varan inte stämmer med verkligheten.
Vad händer om säljaren inte vill det då?
I första hand ska du reklamera skriftligt till säljaren och förklara vilka fel du anser finns och vad du tycker är en rimlig ersättning. Om ni inte kommer överens kan det i sista led behöva avgöras i en domstol. Om det rör sig om ett rent bedrägeri, alltså att säljaren med flit försöker att luras, kan du göra en polisanmälan.
Kan jag anmäla säljaren till Allmänna Reklamationsnämnden?
Nej, nämnden tar bara emot anmälningar som gäller företag.
Säljaren säger att varan säljs i "Befintligt skick". Betyder det att jag inte kan klaga på några fel?
Nej, det är i sig ingen total friskrivning, men innebär att du kanske får förvänta dig en del skavanker.
Säljaren vill skriva köpekontrakt där jag avsäger mig rätten att reklamera. Är det lagligt?
Ja, faktiskt. Till skillnad från Konsumentköplagen kan köplagen förhandlas bort med ett avtal. Om en säljare kräver en sådan underskrift är det kanske läge att fundera ett varv extra.
Om jag köper begagnat av ett företag, vad gäller då?
Då gäller konsumentköplagen, alltså det starkare skyddet, men du kan inte kräva samma skick som för en ny vara. Om en privatperson säljer en vara på en loppis eller annonssajt som drivs av ett företag räknas det däremot som försäljning från privatperson till privatperson.
Det här är en sammanfattning av det viktigaste att hålla koll på när du köper begagnat. För en mer grundläggande genomgång och rådgivning, kolla in Konsumentverkets tjänst Hallå Konsument.