Gå direkt till innehåll

Så blir bilaffären på garageuppfarten tryggare

Nästan nio av tio tycker att det är obehagligt att sälja bilen privat och en affär på garageuppfarten ställer höga krav på både köpare och säljare. Blipp är tjänsten som ska göra bilaffärer mellan privatpersoner enkla, trygga och förmånliga.Vi bytte några ord med Jonny Lindén, vd och en av grundarna till Blipp.

Varför behövs Blipp?
Bilaffären är antagligen ditt livs näst största affär, men till skillnad från bostadsaffärer är du ofta helt ensam när du gör den. Därför upplever faktiskt de flesta att det är obehagligt att sälja bilen privat (88% enligt Sifo 2018). Kort sagt finns det problem i bilaffärer mellan privatpersoner som vi försöker att lösa.

Vad är det som gör att säljare känner sig otrygga?
Det handlar om att stora värden byter ägare samtidigt som att det är svårt att ha kontroll över att allt går rätt till. Ofta blir det en ”arga leken” mellan säljare och köpare om ägarbevis eller pengar ska föras över först och i slutänden bygger det på att du måste lita på en främmande person. Det är de här sakerna som gör att säljare ofta accepterar ett lägre pris hos en värderingssajt på nätet än att sälja bilen själv på en annonssajt.

 

 

Och vad finns det för orosmoment för köpare?
Som köpare måste du kunna ganska mycket om bilar, men även om du gör det får du ingen garanti att allt är som det ska. En sak som få kollar (19% enligt Sifo 2019) är om det redan finns ett lån kopplat till bilen innan ägarbytet. Om det är en oärlig säljare kan det i värsta fall betyda att du blir av med bilen du betalat för.

Med Blipp görs ju affären också mellan privatpersoner på garageuppfarten. Vad är skillnaden?
Blipp är ett komplement till den privata bilaffären som gör den trygg och säker. Köpare och säljare får identifiera sig med BankID och innan ni träffas har vi gjort en digital kontroll över bland annat mätarställning, besiktning och om det finns några lån på bilen. Under själva visningen av bilen är vi med via videosamtal, guidar er igenom den tipsar om saker som är viktiga att kolla på just den bilmodellen.

LÄS MER: Så funkar det att köpa och sälja via Blipp

Och om vi bestämmer oss för att göra affär, vad händer då?
Då hjälper vi er med ägarbytet och löser eventuella lån som finns på bilen. Innan ni ses har köparen ansökt och beviljats lånelöfte för billån via Ecster. Det är ett lån med säkerhet som annars bara går att få via bilhandlare.

Blipp kostar ju en slant och det är köparen som betalar. Varför ska jag som köpare betala och vad får jag?
Anledningen till att det är köparen som betalar är att det är köparen som får mest i bilaffären. Utöver  det jag nämnt innan, trygghet och ett förmånligt billån, ingår till exempel sex månaders försäkring och ett års garanti när du köper via Blipp, något som annars kan kosta flera tusen.