Gå direkt till innehåll

Fem anledningar att investera i solpaneler

Tycker du att dina elräkningar är för höga? Då är solceller det bästa sättet att spara pengar på. Med solceller på ditt tak kan du halvera din årliga elkostnad.

Solpaneler har på 20-talet blivit en lika vanlig syn på villataken som parabolantennerna var på 90-talet. Ökad miljömedvetenhet är såklart en förklaring. Och nu när el- och energipriserna rusar börjar allt fler titta på smarta sätt att spara pengar på. Med solpaneler är det enklare och mer lönsamt än någonsin att börja producera egen el. Kolla bara här:

1. Betalar sig själv

Solpaneler är en investering som verkligen tål att jämföras i rent ekonomiska termer. Enligt ett räkneexempel från Vattenfall ger en investering i solceller på 100 000 kronor en nettobesparing på 7 500 kronor per år i minskad elkostnad och avkastning av el som du sålt tillbaka till elnätet.

Det motsvarar en sparränta på 10,7 procent, ungefär tio gånger så högt som bankerna faktiskt erbjuder på vanliga sparkonton.

 

2. Kan höja värdet på ditt hus

Det är många som tilltalas av drömmen om en grön livsstil när de letar bostad. Att solpaneler också sänker den totala driftskostnaden gläder samtidigt den vänstra hjärnhalvan hos husköparna.

En undersökning från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) visade att hus med solpaneler ökade i värde med i snitt 14 procent – mer än vad själva anläggningen kostat för husägaren. Det går såklart inte att garantera att det gäller för just ditt hus, men kan ändå vara bra att ha i bakhuvudet när du funderar på hur olika renoveringsprojekt gör din bostad mer attraktiv.

 

3. Lönar sig inte att vänta

Ny teknik brukar vara dyr i början och nästan plana ut i pris när den når de stora massorna. Kolla bara på nya standarder för platta tv-skärmar.

Vad betyder det för dig? Jo, även om solceller blir mer och mer effektiva är grundteknologin inte ny och produktionskapaciteten är hög. Det gör att det knappast lönar sig att gå och vänta på att priserna ska rasa, särskilt eftersom det är en investering som faktiskt sparar energi och pengar åt dig när den används.

 

4. Hållbart hela vägen

I takt med att våra miljökrav blivit mer sofistikerade har tillverkare och leverantörer blivit bättre på att garantera att dina solpaneler inte äter upp sin positiva miljöpåverkan under tillverkningen.

Vattenfall har till exempel hållbarhetskontrollerade solcellsanläggningar där inte bara miljöpåverkan räknas in, utan även att de som tillverkar panelerna får skälig lön och schyssta arbetsvillkor.

Det finns också möjlighet att få grön finansiering av dina solceller via Ecster och Vattenfall. Det är ett lån som bara erbjuds för produkter som bidrar positivt till bland annat hållbarhet och skyddande av ekosystem.

 

5. Det finns stöd 

Den 1 januari 2021 infördes ett grönt ROT-avdrag som gör att du kan dra av 15% på priset när du installerar en solcellsanläggning.

Vid första anblick kan det låta mindre generöst än det vanliga ROT-avdraget på 30%, men kom ihåg att det gröna ROT-avdraget gäller priset för både material och arbete, inte bara arbetskostnad som i fallet med det vanliga ROT-avdraget.