Gå direkt till innehåll

11 saker att ha koll på när du reser

Tandborsten och badkläderna i all ära – det finns viktigare saker att ta med på resan. Vet du till exempel vad du gör om du blir sjuk eller om ditt kort blir kapat?

Är du en van resenär har du säkert också varit med om att något gått lite galet under en resa. Då är det lätt att känna sig väldigt utsatt, osäker och förvirrad.

Den här checklistan hjälper dig att tänka på de viktiga och kanske lite tråkiga saker som ändå är väldigt sköna att ha koll på innan, under och efter resan.

 

Innan du reser:


👉 EU-kort. Som EU-medborgare har du rätt till nödvändig sjukvård inom EU och även några andra länder som Australien. För att visa att du har rätt till vård är det viktigt att ta med dig det så kallade EU-kortet. Här kan du läsa mer om EU-kortet och beställa ett om du inte har.

👉 Utlandsresekort. Utlandsresekortet är ett sorts intyg som brukar följa med din hemförsäkring. Där hittar du bland annat information om vad du ska göra om du blir sjuk, ersättningsbelopp och villkor för din försäkring. Dessutom medföljer ett formulär på engelska som kan fyllas i av läkare som vårdar dig på plats.

👉 Kompletterande försäkring via kreditkort. Har du en hemförsäkring har du antagligen en reseförsäkring inkluderad. Men visste du att många kreditkort, bland annat Ecster-kortet, har en kompletterande reseförsäkring som stärker ditt skydd om du betalar resan helt eller delvis med kortet? Denna kan i vissa fall ersätta tilläggsförsäkringar som säljs av resebyråerna och som du annars måste betala extra för. Kolla villkoren för ditt kort för att se vad som gäller.

 

Under resan:


👉
Lägg värdesaker på rätt ställe. Under flygresan och till och från flyget: Lägg inte värdesaker och stöldbegärliga föremål som elektronik i bagaget som ska checkas in. Håll dem i stället så nära dig själv som det går; i handbagaget, handväskan eller i kläderna.

På hotellet: Att lägga värdesaker i hotellets kassaskåp handlar inte bara om att göra det svårt för tjuven. Om du inte lägger värdesaker i det låsta utrymmet riskerar du nämligen att få mindre ersättning från försäkringsbolaget. I värsta fall kan du bli helt utan ersättning om du skulle bli bestulen.

👉 Förvara kort säkert. Det räcker inte med att gömma dem på ett ”smart ställe”. Betalkort som lämnas kvar på hotellrummet måste låsas in i värdeskåp för att du inte ska kunna anses som ”grovt oaktsam” om olyckan är framme. Samma sak gäller om du skulle lämna korten i en låst bil. Ha kortet i en ficka eller i en väska nära kroppen.

Om du ändå skulle bli av med kortet är det viktigt att du spärrar det så fort du upptäcker det. Om du vet att kortet är borta men inte spärrar det riskerar du att få betala eventuella köp som görs på kortet helt eller delvis ur egen ficka. Ta reda på spärrnumren till alla kort du tänker ta med under resan och förvara dessa lättillgängligt. Självklart ska du aldrig förvara pin-koden i närheten av kortet.

👉 Välj lokal valuta. Det är fortfarande vanligt att till exempel taxibilar inte accepterar kort och därför är en blandning av kort och kontanter ofta det bästa. När du tar ut kontanter ur en uttagsmaskin får du ofta välja mellan lokal valuta och svenska kronor, oftast är det då billigast att välja lokal valuta. 

Samma val kan du få göra när du betalar med kort på exempelvis en restaurang. Då kan det betyda en rätt dålig växelkurs som inköpsstället bestämmer själv om du väljer svenska kronor.

 

Om olyckan är framme


👉 Memorera akutnumret. 112 är numera nödnumret inom hela EU, 999 och 911 används i flera andra länder, medan andra har olika nummer för polis, brandkår och ambulans. Behöver du nå brandkåren på Komorerna är det till exempel bara att knappa in 772 03 73. Kort sagt är det bästa att i förväg memorera vilket eller vilka nummer som gäller på ditt resmål.

👉 Spara kvitton. Det är kanske inte det första du tänker på i en vårdsituation i främmande land. Men för att du ska få ersättning från ditt försäkringsbolag krävs kvitton på alla kostnader du haft i samband med sjukdomsfallet. Ditt försäkringsbolag eller den lokala larmcentralen kan hänvisa dig till godkänd, kvalitetssäkrad vård.

👉 Få läkarintyg om du blir sjuk. Semestern är till för att du ska kunna få en paus från arbetet, vila och helt enkelt njuta av din ledighet. Om du blir sjuk kan du avbryta din semester, sjukskriva dig och i stället ta ut dagarna vid ett senare, mer njutbart, tillfälle. För att detta ska vara möjligt underlättar det om du får ett intyg från läkare på resmålet från första dagen du är sjuk. Om läkaren ordinerar vila på hotellrummet ett antal dagar är det viktigt att detta framgår tydligt i intyget.


Hemma igen

 

👉 Se över dina kontoutdrag. Bedrägerier med kontokort har ökat. Bland annat handlar det om så kallad skimning då informationen på ditt kort kopieras över till ett annat kort som en bedragare kan använda för köp och uttag. Kontakta banken om du ser ett uttag du inte känner igen. Namnen på utdragen kan vara svåra att matcha mot inköpsstället. En bra idé kan därför vara att skriva ner summorna när du betalar under själva resan så att du kan jämföra dem mot kontoutdraget.

Har du valt att använda ett kreditkort i stället för ett kort som är kopplat direkt till ditt bankkonto under resan? Då har du också en trygghet i att du betalar först när du kommer hem. Har något dragits dubbelt eller om du blivit utsatt för ett bedrägeri har du då möjlighet att reklamera kortköpen, utan att pengarna redan dragits från ditt konto.

👉 Sök ersättning om flyget varit försenat. Du kanske har en reseförsäkring via din hemförsäkring och kanske också en kompletterande försäkring om du betalat med kort. Men det många missar helt är att du enligt EU:s regelverk också kan ha rätt till upp till 600 Euro i ersättning. Det gäller om ditt flyg är två timmar försenat eller mer.

Läs mer om reglerna och om hur du kräver ersättning här.

Ta med Ecster-kortet på resan

Ecster-kortet är kopplat till Mastercard vilket gör att det funkar på 34 miljoner köpställen över hela världen. Det är laddat med kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd om du betalar minst hälften av resan med kortet. Dessutom betalar du ingen årsavgift och du får bonus på alla köp.

Här kan du läsa mer och ansöka om Ecster-kort om du inte har ett

Campingtrenden fortsätter i grönt

Vänd på dygnet och spara tusenlappar

Rätt försäkrad på vägarna