Gå direkt till innehåll

Campingtrenden fortsätter i grönt

Camping fortsätter att vara stekhett, även efter att många av hindren mot utlandsresandet försvunnit. Förklaringen är enkel: Sverige är fantastiskt!

campingparEPI.jpg– Det är många som testat på camping och upptäckt hur mysigt det är och det skapar ringar på vattnet, berättar Mattias Carlsson på FriBo i Sollebrunn, där man sålt husvagnar och husbilar i över 40 år.

I  takt med att fler och fler väljer att semestra på hemmaplan går trenden också mot grönare camping.

– Många har valt camping för att det är klimatsmart jämfört med att resa med till exempel flyg. Därför finns det också ett stort intresse för lösningar som gör campingsemestern ännu mer miljöanpassad, säger Mattias Carlsson.

På tur utan tub

En av de senaste trenderna är husvagnar som drivs helt med elektricitet i stället för gasol. Gasol är ett fossilt bränsle och används normalt till allt ifrån att laga mat till uppvärmning och att driva kylskåpet i husvagnen.

FriBo säljer i dag ett par modeller som helt har skippat gasoltanken till förmån för eldrift och även om de står för en liten del av försäljningen är det en stigande efterfrågan. Inte minst elbilsförare lockas av att ha en husvagn som också är fossilfri, berättar Mattias Carlsson.

– Batteriet räcker i 2-3 dygn om du vill fricampa, men huvudtanken att man ska stå på en camping som har el och plugga in, vilket de flesta redan gör.


CARA_Cito.jpg

De stora fördelarna med gasolfria vagnar är annars att vikten hålls nere när du inte behöver släpa på gasolbrännare och flaskor. Dessutom är inköpspriset lägre än för motsvarande vagnar med gasol (från strax under 200 000 kronor).

Elmotorer på gång

Något som ännu inte riktigt slagit, men som vi kommer att få se i framtiden är helt eldrivna husbilar.

– Det är på gång, men tillverkarna vill se till att produkten är tillräckligt utvecklad först. Sommaren och hösten 2023 tror jag att vi kommer att få se fordon med både elmotor och eldrift av själva bodelen, säger Mattias Carlsson.

Kolla in husbilar och husvagnar hos Fri-Bo