Gå direkt till innehåll

Bli matsmart och spara pengar

Runt 45 kilo mat och dryck. Så mycket kastar vi svenskar rakt i soporna varje år. Här finns mycket att göra för miljön, men också för plånboken. Genom att ta vara på maten bättre kan en familj spara tusenlappar varje år. Här kommer några tips på enkla och smarta saker att börja med.

Enligt Livsmedelsverket slänger varje person i Sverige i genomsnitt 45 kilo mat och dryck i soporna varje år. Genom att minska matsvinnet skulle varje familj kunna spara mellan 3 000 - 6 000 kr per år. Dessutom så skulle vi göra en stor insats för miljön. Så hur kan man gå tillväga för att minska svinnet?

Håll koll på godbitarna

Ofta har vi dålig koll på vad vi har hemma. Sådant som står längts bak i kyl, frys och skafferi glöms lätt bort. Ett tips är att göra en inventering någon gång i veckan. Om du gör veckomenyer kan det vara bra att göra en koll innan du sätter ihop menyn, så kan du kan använda de varor du redan har till veckans rätter. Ett annat tips är att ställa varorna i datumordning, med det som går ut först längst fram.

Bjud dig själv på en veckomeny

Bestäm en meny för veckan och handla bara ingredienser som går åt till rätterna du ska laga. Undvik storpack, det är oftast sådant som ligger och blir dåligt. Tycker du att det är knepigt att sätta ihop veckomeny så testa en färdig matkasse. Det finns idag ett flertal olika företag som erbjuder färdigplanerade matkassar som levereras till dörren. En bonusfaktor är att du sparar tid eftersom du slipper att åka och storhandla. 

Gör fest av resterna

Frys in rester från middagen, även om det är lite mat. Det kan bli en härlig restbuffé till matlådan eller varför inte till helgbrunchen? Det går ju också att laga nya maträtter av resterna, här hittar du bra restrecept.

Fixa en lyxig restbuffé till helgbrunchen.

Dra nytta av korta datum

Ska du äta maten direkt? Välj kort datum. Då är risken mindre att butiken behöver slänga maten. Dessutom brukar butikerna sätta ner priset på varor med kort datum. Bra för plånboken också alltså.

Lita på dina sinnen

Bäst före-datum är ofta satt med marginal. Titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den. Vissa varor håller längre om man förvarar dem på rätt sätt. Men känsliga varor, som till exempel fisk och kyckling, ska du vara försiktig med. De är märkta med ”sista förbrukningsdag” istället för ”bäst före”. Sista förbrukningsdag betyder att man inte bör äta varan efter det datumet för den kan ha blivit hälsofarlig. Här kan du läsa mer om datummärkning.

Hoppas att du fått lite hjälp på vägen till ett matsmartare liv. 

Apparna som hjälper din ekonomi

Städa bort onödiga utgifter

Välj rätt värme och kyla till huset