Gå direkt till innehåll

Black Friday – så ligger du steget före

Black Friday och Black Week är en chans att bocka av julklapparna i god tid och att fynda till låga priser. Men det kan vara lätt att gå vilse bland alla fyndvaror och kanske inte bli nöjd med dina köp i slutändan. Var förberedd, så ökar du chansen att göra rätt köp till rätt pris.

1. Bestäm vad du vill ha

Skriv en topplista över de saker du behöver och håll dig till den. Genom att ta reda på vad de kostar i dag och att läsa recensioner får du koll på att de är bra. Skapa en bokmärkesmapp på datorn där du samlar grejerna du är intresserad av så hittar du dem lätt när det är dags att fynda.

topplista

Med grundlig research blir det lättare att göra bra fynd.

2. Bli kompis med butikerna

Få koll på vilka butiker som kommer att delta i årets rea, till exempel via denna lista hos pricerunner.se. Eller så gör du egen research på butikernas sajter eller sociala medier.

Vill du få erbjudanden tidigt? Se till att prenumerera på butikens nyhetsbrev. Även om du börjar prenumerera dagen innan Black Friday är det antagligen inte för sent att få mejlen under Black Friday-helgen. 

3. Undersök vilka betalningsmöjligheter som finns

Om du tänker fynda på nätet, bekanta dig med vilka betalningsmöjligheter butiken erbjuder innan så spiller du inte tid i onödan när det är dags. Behöver du skapa ett konto för att handla i butiken? Se till att göra det innan Black Friday.

Planerar du att köpa på delbetalning – läs på villkoren och vilka alternativ som finns så slipper du lägga tid på det vid köptillfället. 

Kolla in webbshoppens kassa så kan genomföra köpet snabbare och dessutom planera på vilket sätt du vill betala.

4. Betala med rätt kreditkort

Det kan vara en bra idé att betala med ditt kreditkort i stället för kortet som är kopplat till ditt bankkonto. Många kreditkort (till exempel Ecster-kortet) har ett köparskydd påkopplat och det är också vanligt att få bonus när du handlar med kortet. Bonusen kan exempelvis lösas in mot varor och tjänster i en bonusshop. Du kan också registrera dig på en cashback-sida som Refunder, där dina köp ger återbäring utan att det kostar dig något extra.

Genom att betala med kreditkort ligger du heller inte ute med dina egna pengar eftersom du oftast betalar först nästkommande månad. På så sätt kan du köpa hem varor utan att pengarna omedelbart dras från ditt bankkonto och returnera dem om köpet inte skulle kännas helt rätt. 

5. Räkna in frakten vid utlandsköp

Tänker du handla på utländska sajter? Särskilt amerikanska sajter brukar ha väldigt generösa deals. Men även om det verkar vara ett bra klipp, var noga med att kolla upp frakt- och tullkostnader. Det kan bli så att kalaset blir dyrare än om du skulle köpa samma vara på en motsvarande svensk sida.

Lycka till!

Vilket lån passar dig?

Blipp i stället för chip – så fungerar contactless

Mat du kan laga för under tio kronor