Gå direkt till innehåll

Är du redo för att skaffa hund?

Långa dagar hemma har gjort att många nu längtar lite extra efter en lurvig kompis som sällskap i soffan och på promenaden. Livet med hund innebär massor av lycka och glädje, men också ett stort ansvar. Dessutom kostar hunden mer än vad många tror, oavsett om du köper från uppfödare eller adopterar.

Det råder hundfeber i Sverige. På Google har sökningar om att skaffa hund skjutit i höjden under våren. Samtidigt har Svenska Kennelklubben sett en ökning av kontakter med 66 procent från sidan köpahund.se, där hundköpare kommer i kontakt med seriösa uppfödare.

– Det verkar ändå som att de flesta som hör av sig har tänkt igenom det, vilket är glädjande. Det handlar om en familjemedlem som dessutom kostar sina pengar och då är det viktigt att också tänka på vad som händer den dag du kommer tillbaka till jobbet. säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

Han berättar att det vanligaste misstaget är att hundköpare går på utseende framför egenskaper när de väljer hund. Det är också viktigt att även bekanta sig med vuxna hundar av den ras du är intresserad av, även om det är svårt att slita sig från valpkullen.

– Alla valpar är söta, men för att hitta en hund som du verkligen kommer att växa ihop med gäller det att hitta en matchning mellan egenskaper och behov hos dig och den vuxna hunden. Det finns över 300 raser och det innebär att det finns en hund som passar alla, säger Hans Rosenberg.

Ett alternativ till att skaffa hund via uppfödare är att adoptera en via en pålitlig organisation. På Hundstallet i Stockholm har man också sett ett ökat hundintresse de senaste veckorna, både av folk som vill bli hussar och mattar och av de som vill hjälpa till tillfälligt. När du adopterar är matchningen mellan hunden och ägare minst lika viktig, eftersom det ofta handlar om hundar som har speciella behov.

– Det är vanligt även i andra tider att folk skaffar hund för att det passar för stunden. Man kanske är föräldraledig när man skaffar hunden och sen kommer vardagen med hämtning och lämning och då fungerar det inte längre , säger Lucille Walldén på Hundstallet.

Något som både Kennelklubben och Hundstallet starkt avråder från är att köpa en hund på annons, utan att veta tillräckligt mycket om bakgrunden. När det är stor efterfrågan på hundar, särskilt vissa småhundsraser, händer det tyvärr att olagligt importerade hundar säljs mot kontant betalning på parkeringar och tågstationer.  Förutom att du då indirekt stödjer en olaglig verksamhet betyder det att du inte har någon kontroll över vad hunden varit med om och vad den kan ha för sjukdomar och besvär.

Hur klarar du av hundlivet när ditt eget liv återgår till det normala?

Tips för dig som vill skaffa hund


1. Använd hjärnan – inte hjärtat. 
Det första du behöver fundera över är om du är en lämplig hundägare som har tiden och energin som krävs. Om du inte är säker på att svaret är ”ja” – låt bli. Nästa steg är att ha ett öppet sinne när du väljer hundras, eller individ om det handlar om en adoption. När du listar vilka egenskaper som bäst matchar ditt liv kanske du kommer fram till en helt annan hund än du tänkt dig först.

2. Köp valp av en seriös uppfödare.
Att köpa hund via en uppfödare som är ansluten till Svenska Kennelklubben innebär att uppfödaren har en mängd krav på sig från organisationen för att få fram så friska och sunda hundar som möjligt. Tillsammans med valpen ska registreringsbevis, köpeavtal och veterinärintyg som inte är äldre än en vecka medfölja. Dessutom ska valpen vara ID-märkt och avmaskad. När du köper från en organiserad uppfödare gäller också konsumentköplagen, som ger ett helt annat skydd för dig som köpare än om du köper från en privatperson.

3. Det finns inga allergisäkra hundar.
Det talas ibland om allergisäkra hundar, men enligt Svenska Kennelklubben går det inte att garantera att en hund inte framkallar en allergisk reaktion. Hundallergi kan vara högst individuell och tål du en ras kan du vara allergisk mot en annan. Allergi i familjen är en vanlig anledning till att hundar adopteras bort och om ni bör vara så säkra som det går på att hela familjen tål just den hund ni bestämt er för.

4. Tänk på hela kostnaden
Stirra dig inte blind på vad hunden kostar att köpa, utslaget över ett hundliv är kostnaden för själva köpet bara en liten del. Enligt Svenska Kennelklubben kostar bara det nödvändigaste som mat, försäkring och påsar ungefär 15 000 kronor under hundens andra levnadsår. Lägg till att det kan tillkomma andra utgifter, till exempel veterinärvård som inte täcks av försäkringen, så kan det bli rejält mycket dyrare än så. Om du inte kan ha med hunden till jobbet och behöver hunddagis kostar det minst 3 000 kronor i månaden.

Allt för hundlivet hos Börjes

Hos Börjes hittar du det du behöver för ditt nya liv som hundägare. Ange koden Ecster20 så ingår fri frakt i din beställning.

👉 Handla här

Vilket lån passar dig?

Expertens tips inför båtköpet

Så lyckas du med bilköpet 2020