Gå direkt till innehåll

6 svinn-smarta tips som sparar både pengar och miljö

”Hänt i veckan” på matsedeln och smarta appar. Att dra ner på matsvinnet kan faktiskt vara kul för hela familjen och samtidigt spara tusenlappar.

Du kanske redan tänker på att handla ekologiskt och närodlat för miljöns skull. Det är kanon, men hur klimatsmart är det när i snitt var femte matkasse ändå hamnar i soporna?

En kartläggning från Naturvårdsverket visar att hushållen i Sverige producerar nästan en miljon ton matavfall per år. Det motsvarar 100 kilo per person och år eller ett kilo per dag för en familj på fyra. Vi konsumenter kan göra mycket för att minska matsvinnet och från att ha varit lite i skymundan har frågan hamnat i rampljuset på senare år.

Ett något extremt exempel på det är dumpster diving, en hel livsstil dedikerad åt att leva helt och hållet på den mat andra har kastat bort. Men du behöver inte vara sopdykare för att med rätt enkla medel minska ditt hushålls matsvinn rejält och samtidigt spara någonstans mellan 3 000 och 6 000 kronor per år.

 

 

 

Enkla tips för att minska svinnet hemma:


1. Inventera kylskåpet

Har vi lök hemma? Bäst att köpa för säkerhets skull. Känner du igen dig? Skriv upp vad du har i kylen och få hjälp att handla smartare. Smarta appar som NoWaste kan hjälpa dig hålla koll (se nedan).

2. Lukta, titta, smaka
Bäst-före-datumet är inte facit. Lita på dina egna sinnen, ofta går mat att äta långt efter att bäst-före gått ut. Känsliga varor som kött och fisk är märkta med sista förbrukningsdag – när den passerats är Livsmedelsverkets rekommendation att inte äta dem.

3. Märk resterna med datum
Slänger du ibland mat för att du är osäker på hur länge sedan du lagade den? En bit frystejp med datum tar hand om den osäkerheten.

4. Frys in
Matlådor såklart, men det går att frysa fler saker än du kanske tror. Vinslattar kan frysas in för att lyxa till en framtida köttfärssås, frukt som börjat passera bäst-före går att frysa för att använda i bakning, bara för att nämna ett par exempel.

5. Kyl ner.
Frukt och grönt håller längre i kylen, men skaffa koll på vilka frukter och grönsaker som funkar att förvara tillsammans. Äpplen får till exempel tomater att skrumpna på grund av etylengas och både äpplen och tomater får avokado att mogna snabbare.

6. Inför en restdag
Gör ”Hänt i veckan” till en återkommande punkt och använd din fantasi. Kanske råkar du skapa en framtida klassiker!

Svinn-smarta tjänster

👉 Karma. App som låter dig ”rädda” osåld men fullt ätbar mat från butiker och restauranger till max halva priset. Du hämtar maten själv. Ladda ner appen till Karma för Iphone eller Android.

👉 Matsmart. Nätbutik som säljer matvaror som annars skulle kastas till 20–90 procents rabatt. Ibland handlar det om mat som är fräsch trots att bäst-före passerats, ibland handlar det om överskott eller förpackningsbyten. Levereras med posten till närmaste utlämningsställe. Till Matsmart.se


👉 NoWaste. 
App som låter dig skapa en lista av vad du har i kylskåpet och därmed ha koll på vad du behöver och inte behöver köpa. Du kan till och med lägga in bäst-före och skanna streckkoder för effektivare inventering. Ladda ner till Iphone.